top of page

Beneficiile acordate de grupele de muncă

Updated: May 1


Persoanelor care au desfășurat activitate în grupa I și grupa a II-a de muncă (anterior datei de 1 aprilie 2001) și în condiții deosebite de muncă și în condiții speciale de muncă (după data de 1 aprilie 2001) le sunt acordate de lege mai multe beneficii la momentul pensionării.


Persoanele care au desfășurat activitate în fostele grupe I și a II-a de muncă (anterior dateri de 1 aprilie 2001), în condiții deosebite de muncă și în condiții speciale de muncă (după data de 1 aprilie 2001) beneficiază de:

1. reducerea vârstei standard de pensionare;
2. perioadă suplimentară la vechimea în muncă;
3. majorarea punctajelor lunare realizate în perioadele respective.

1. Reducerea vârstei standard de pensionare

Reducerile vârstei standard de pensionare pentru activitatea desfășurată în condiții deosebite de muncă și grupa a II-a de muncă sunt cuprinse între 4 luni și 10 ani, în funcție de numărul anilor întregi efectiv lucrați în aceste condiții (între 1 an și 30 de ani), conform Tabelului nr. 1 de la art. 55 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Reducerea operează doar dacă este realizat stagiul complet de cotizare prevăzut de lege prin raportare la data nașterii.

Reducerile vârstei standard de pensionare pentru activitatea desfășurată în aceste condiții speciale și în grupa I de muncă sunt cuprinse între 1 și 12 ani, în funcție de numărul anilor întregi efectiv lucrați în aceste condiții (între 2 ani și 24 sau mai mulți ani), conform Tabelului nr. 2 de la art. 55 din Legea nr. 263/2010, și operează doar dacă este realizat stagiul complet de cotizare prevăzut de lege prin raportare la data nașterii.

2. Perioada suplimentară la vechimea în muncă

Pentru perioadele în care o persoană a desfășurat activitate în grupa I sau în grupa a II-a de muncă (anterior datei de 1 aprilie 2001) se acordă un spor la vechimea în muncă de:
· 3 luni pentru fiecare an întreg lucrat în grupa a II-a de muncă;
· 6 luni pentru fiecare an întreg lucrat în grupa I de muncă.
Sporul de vechime se acordă doar dacă persoana respectivă a realizat cel puțin 5 ani în grupa I sau în grupa a II-a de muncă, 100% din timp.

Pentru perioadele în care o persoană a desfășurat activitate în condiții deosebite sau condiții speciale (după data de 1 aprilie 2001) se acordă un spor la vechimea în muncă de:
· 4 luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă;
· 6 luni pentru fiecare an lucrat în condiții speciale de muncă.
Sporul de vechime se acordă indiferent de stagiul de cotizare realizat în aceste condiții de muncă.

3. Majorarea punctajelor lunare

Punctajele lunare se majorează după cum urmează:
· cu 25% pentru perioadele în care au desfășurat activități în grupa a II-a de muncă și în condiții deosebite;
· cu 50% pentru perioadele în care au desfășurat activități în grupa I de muncă și în condiții speciale.


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page